Marwari, calul indian care dansează

Publicat pe Actualizat pe

Marwari sau Malani este o rasă rară de cai din Marwar (sau Jodhpur), o regiune din India. Cunoscut pentru urechile întoarse în interior, acest cal se prezintă în toate combinațiile de culori, deși cel cu alb și negru tinde să fie cel mai popular printre cumpărători şi crescători. Este cunoscut pentru constituția sa robustă, fiind destul de similar cu Kathiawari, o altă rasă indiană din regiunea Kathiawar, aflată la sud-vest de Marwar. Caii acestei rase prezintă un mers natural buiestru. Marwari sunt descendenții poneilor nativi indieni împerecheați cu caii arabi, având și câteva influenţe mongole.

Rathores, conducătorii tradiţionali din regiunea Marwar din vestul Indiei, au fost primii care au crescut rasa Marwari. Începând cu secolul al XII-lea, crescătorii s-au ocupat strict de împerecherea între aceeași rasă pentru a promova puritatea şi rezistenţa. Folosit de-a lungul istoriei ca un cal de cavalerie de către oamenii din regiunea Marwar, Marwari a fost remarcat pentru loialitate şi curaj în luptă. Rasa a cunoscut un declin în anii ̍30, s-a redus stocul de reproducere, dar astăzi a recâştigat o parte din popularitatea sa.

Marwari este folosit pentru munca agricolă, precum şi la călărie. În ciuda faptului că această rasă e originară din India, unităţile de cavalerie indiană folosesc puţin acești cai, deşi ei sunt populari în zonele Jodhpur şi Jaipur din Rajasthan. Ei sunt deosebit de potriviți pentru dresaj, datorită tendinţei lor de adaptare. Marwari sunt de asemenea folosiți pentru a juca polo. Localnicii cred că acești cai sunt născuți pentru a dansa. Decorați cu bijuterii şi clopote, caii Marwari au fost instruiţi pentru a efectua mișcări complexe în cadrul ceremoniilor și nunților.

În 1995, o asociație chinologică a fost creată în India pentru rasa Marwari şi în 2000 acești cai au început să fie exportați în Statele Unite şi Europa.

Lasă un comentariu