Copacii binefăcători ai Indiei

Publicat pe

În India, copacii sunt venerați – dau umbră, produc leacuri și furnizează lemn de construcție și de foc. Iar pe acest pământ plin de mituri, ei sunt uneori sălașe ale zeilor, căci vechile credințe animiste au fost absorbite în religiile Indiei. O pecete datând din epoca Civilizației de pe Valea Indusului înfățișează o zeiță cu coarne într-un smochin. Astăzi poți vedea reprezentări ale zeilor și ale animalelor sacre (precum șerpii) cioplite în trunchiul copacilor sau sprijinite de cei divinizați; în afara zidurilor fortului Chennai, localnicii vin să venereze o întreagă navrata (cele nouă forme de Devi).

Venerat încă din timpurile vedice, ficusul, cu elegentele sale frunze lucioase care se ascut la vârfuri, este sacru pentru budiști, fiindcă prințul Siddhartha a ajuns la iluminare, devenind Buddha, pe când ședea sub un ficus. Iar hindușii îl consideră o ipostază a lui Vishnu, care s-a născut sub un ficus; hindușii brahmani cred că ficusul este un brahman și poate avea înfășurată sfoara triplă, sacră, în jurul său.

Alți copaci ușor de recunoscut sunt barna, cu florile lor galben-pal de primăvară; smochinul indian, cu o coroană largă, ce dă multă umbră, și neemul, cu frunzele sale lanceolate, dispuse de-o parte și de alta unui pețiol lung, folosite ca antiseptice. Gulmohur are frunzele dantelate și florile roșu-aprins, tekul are lemnul tare și frunzele mari, iar copacul-ploaie, sub formă de umbrelă, specific sudului Indiei, e încărcat cu flori roz. Tamarinii, adesea văzuți de-a lungul drumurilor din sudul Indiei, oferă un lemn foarte rezistent la insecte și unul dintre ingredientele principale în bucătăria din Kerala, fructul său cărnos fiind folosit pentru a acri mâncarea.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s