Paan, frunza de betel

Publicat pe Actualizat pe

Paan, provenit de la cuvântul pān (Hindi: पान, Urdu: پان) este o frunză tradițională de betel (piper betle) pentru mestecat, cu origini indiene/pakistaneze şi sud-est asiatice. Această frunză se găsește în mai multe variante regionale şi locale.

Întrebuințarea Paan-ului

Ea este o frunză de betel, care se mestecă, fiind folosită ca o loțiune de curățare a gurii și ca un odorizant pentru respiraţie, fiind bun şi în scopuri digestive. Paan este oferită oaspeților si vizitatorilor ca un semn de ospitalitate (servită după masă atât la ocazii personale, cât şi le cele sociale), precum şi la începutul evenimentelor sociale. Ea are o valoare simbolică, la ceremonii şi evenimente culturale în India şi Asia de sud-est. Paan poate să fie umplută cu tutun, dar cele mai multe frunze de paan sunt umplute cu nuci de areca. Alte tipuri de paan sunt îndulcite, numindu-se paan dulce, fiind umplute cu zahăr, fructe confiate, bomboane, semințe de fenicul.

Deşi cuvântul „paan” este în general folosit cu referire la frunzele de betel, utilizarea comună a acestui cuvânt se referă mai ales la umplutura de mestecat învelită în frunzele de betel.

Nuca de Areca

Nuca de areca este adesea greşit tradusă în limba engleză, ca „nucă de betel”, un termen impropriu, pentru că viţa de betel nu are nuci. Acest nume provine de la faptul că frunza de betel este mestecată împreună cu nucile de areca, seminţele palmierului tropical Areca catechu. Supari sau adakka este termenul pentru nucă în mai multe limbi din India.

Originile Paan-ului

Diferitele feluri de paan variază din punct de vedere al tradiţiilor locale, cât şi al tradiţiilor dominante provenite de la familiile regale din diferite regiuni ale sub-continentului indian. Tradiţia de a oferi paan dupa masă la ocazii sociale îşi găseşte originile în regatele princiare din India, unde paan era oferită împreună cu alte daruri pentru cei din regat la sărbători, vacanţe sau la vizite ca un simbol de bun venit şi onoare.

Feluri de Paan

Paan are diferite forme şi arome. Cele mai frecvent întâlnite sunt:

Tutun (tambaku paan): frunze de betel umplute cu tutun și condimente.

Nucă de Areca (paan supari, paan masala sau sada paan): frunze de betel umplute cu un amestec compus din nuci tocate de areca şi alte mirodenii.

„Sweet” (meetha paan): frunze de betel nici cu nuci de areca, nici cu tutun. Umplutura este alcătuită în principal din nucă de cocos, fructe confiate, petale de trandafir  (gulkand) şi diverse mirodenii. De asemenea, este adesea servit cu o cireaşă maraschino.

„Trento” (olarno paan): Are gust de betel, dar după ce este mestecată, lasă un gust mentolat. Este servit în cele mai multe restaurante indiene și se consumă împreună cu cartofi proaspeţi.

Denumirile Paan-ului în India

Există o varietate de frunze de betel cultivate în diferite părţi din India şi Bangladesh, metoda de preparare, de asemenea, diferă de la regiune la regiune. Delicata aromă a paan-ului din Bengal este cunoscuăt ca Deshi Mahoba. Maghai şi Jagannath sunt paans principale din Benaras. Paan preparat din frunze mici şi fragile din India de sud este cunoscut sub numele Chigrlayele. Paan cu frunzele mai groase și negre, Ambadi şi Kariyele, sunt mult mai populare şi sunt mestecate cu tutun.

Un gând despre „Paan, frunza de betel

    the same a spus:
    martie 3, 2012 la 8:56 pm

    Din cate stiu eu mestecatul frunzelor de betel innegreste dintii si din aceasta cauza in zilele noastre ele se consuma doar la ritualuri….

Lasă un comentariu