Vacile sacre ale Indiei

Publicat pe

În India, vacile își cer dreptul de a trece pe îngustele străduțe lăturalnice, de a bloca intersecțiile străzilor și de a hoinări pe autostrăzi. Numai Delhi are vreo 40.000 de vaci. Hindușii cred că vaca e sfântă, simbolul viu al Mamei Pământ. La popoarele din Antichitate ale Indiei, vaca era respectată ca esențială, căci dădea hrănitorul lapte și produsele sale secundare, untul și brânza, și deopotrivă bălegarul, combustibil și îngrășământ. Pentru arienii migratori, care au introdus ritualul sacrificiului în cinstea focului, untul vacii era esențial pentru venerarea zeului focului, Agni – întrețineau aprins focul sacru pe altar cu unt topit.

Când sacrificiul animal a ieșit din uz și brahmanii au mâncat mai puțină carne, mulțumită influenței vegetarienilor jainiști și budiști, s-a consolidat semnificația vacii de Gautama (vaca-mamă) și de Aditi (mamă a zeilor). Totodată, ideea de sfințenie a vacii a fost sporită de strânsa ei asociere cu doi zei: Shiva, care a căpătat ca mijloc de locomoție taurul numit Nandi, și Vishnu, a cărui încarnare în cireada de vite Krishna a devenit mai populară.

În secolele ulterioare, referințele vedice la vacă au fost mult accentuate și, apoi, tot vaca a simbolizat solidaritatea împotriva invadatorilor musulmani dintre secolele al XII-lea și al XVI-lea. Politicienii de azi câștigă voturi pledând pentru protecția vacii.

Mahatma Gandhi a rezumat clar importanța vacii: Dacă m-ar întreba cineva care a fost cea mai importantă manifestare exterioară a hinduismului, i-aș spune că a fost ideea de protejare a vacii.

Reclame

2 gânduri despre „Vacile sacre ale Indiei

    vaca noastra cea de toate zilele… | probioteca a spus:
    februarie 15, 2013 la 2:53 pm

    […] cheama Florica si e doar o vaca pentru altii. Pentru noi insa, e sfanta vaca de la care bem lapte si kefir sau mancam branza, unt si smantana adica, vaca noa stra cea de toate […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s