Dansul indian – pasiune, talent și sănătate

Publicat pe Actualizat pe

Universul exotic indian oferă numeroase forme de dans clasic, fiecare dintre ele originar dintr-o anumită regiune. Cele opt stiluri principale sunt Bharatanatyam, Kathak, Odissi, Kuchipudi, Mohiniattam, Manipuri, Sattrya și Kathakali. Pe lângă acestea, se întâlnesc multe alte dansuri de sorginte popular-religioasă. Dintre ele cel mai faimos este Bhangra, prezent în toate cluburile din lume datorită MC-ului indian Punjabi. Dansul indian este o artă deosebită, el cere o coordonare perfectă între posturile corporale, expresia facială, avalanșa mișcărilor și glas. Da! Pentru că de cele mai multe ori, dansatoarea indiană este și actriță și cântăreață, susținând povestea dansului respectiv prin gesturi ale mâinilor și priviri sugestive.

Arta la superlativ
Dansul indian se compune întotdeauna din două categorii distincte: Nritya și Nritta. Prima categorie se referă la povestea din spatele cântecului după care se dansează, în timp ce Nritta corespunde mișcărilor coregrafice în stare pura. Varietatea gestica rezultată în urma armonizării celor două concepte este impresionantă. Astfel există 13 mișcări distincte ale capului, 37 pentru ochi, 7 ale bărbiei, 9 ale gâtului, 5 ale sânilor, 32 pentru picioare (dintre care 16 în aer), 24 pentru fiecare mână și 13 pentru ambele mâini combinate. Aici dansul exploatează toate mișcările corpului uman pentru a se reprezenta pe sine drept singurul mod de comunicare a sufletului cu absolutul, făcând din niște simpli privitori, martorii privilegiați ai acelor momente deosebite în care simți ca extraordinarul este vizibil și sublim în același timp. Studiul unei arte deosebite cum este dansul indian începe de obicei la vârsta de 5 ani, când micuțele pătrund pentru prima oară pe porțile școlilor specializate de pe întreg cuprinsul Indiei. Odată ajunse aici, maestrele dansatoare se ocupă de toate aspectele ce țin de procesul învățării – corectarea posturilor și armonizarea gesturilor. In școlile de elită, este necesar studiul amănunțit pe o perioadă de 7 ani, pentru că tânăra absolventă să ajungă o dansatoare profesionistă în adevăratul sens al cuvântului.

Înveșmântată în varietatea multicoloră aproape infinită a sariului indian, dansatoarea se avântă într-o sarabandă de mișcări unduitoare, unde fiecare gest se topește în celălalt, creând efectul unui carusel viu de culoare, energie și splendoare umană.

Abdomen și picioare de dansatoare
Dansurile Indiei par la prima vedere o suită de mișcări care sunt sublime, dar al căror efect de weight loss sau de modelat silueta este infim. Asta la prima vedere, pentru că la o abordare mai serioasă a fenomenului, apar cel puțin două descoperiri interesante. Prima este aceea că nu întâlnim de fel nicio dansatoare indiană cu greutate în exces. A doua, ne duce cu gândul la universul culinar indian unde mâncărurile „rele”, care nu doar ca îngrașă, ci și îmbolnăvesc, sunt practic inexistente. Efectul orelor de dans cumulat în anii de studiu duce la rezultatul unei siluete cu forma unei amfore, foarte feminină, delicată și senzuală în același timp.

Mișcările ondulatorii încântă privirea
Secretul siluetei de vis, fatală pentru bărbați și de invidiat pentru femei, nu este dat de exerciții fizice epuizante sau de teoriile „Cardio weight loss in one minute“ de care este suprasaturată piața occidentală de profil. El este generat de efectul mișcărilor ondulatorii, omniprezente în coregrafia tradiționala indiană.
Mișcările la intensitate mică sau medie, precum și posturile imobile, toate des întâlnite în bagajul tehnic al dansului indian, acționează foarte eficient prin solicitarea musculaturii fără a suprasolicita aparatul cardiorespirator. Posturile joase combinate cu desele modificări de nivel ale corpului în timpul dansului duc în principal la tonifierea și evidențierea mușchilor fesieri, abdominali și ai musculaturii coapselor. Fapt foarte important, mușchii gambelor nu sunt suprasolicitați, evitându-se astfel dezvoltarea unor gambe masive, inestetice și de nedorit pentru orice femeie.

Alte avantaje surpriză sunt cele referitoare la sănătatea coloanei vertebrale și a articulațiilor. Aceleași seturi de mișcări lucrează pentru suplețea mușchilor lombari și dorsali, având în același timp un efect deosebit pentru cartilajele intervertebrale. Practic, se poate afirma fără niciun fel de dubiu ca dansul indian protejează coloana vertebrală de accidentări cauzate de mișcări bruște și asigură în același timp suplețea sa, chiar și la vârste înaintate. Altă zonă cu probleme pentru societatea modernă, aflată într-o continuă sedentarizare, este „centura“ abdominală la care se adăuga cumulul crescut de kilograme din această zonă. S-a constatat că seturile de mișcări asemănătoare celor din Belly Dance, des întâlnite și în dansul indian, acționează eficient pentru remedierea acestei probleme inestetice pentru orice femeie. Pe de altă parte, beneficele mișcări acționează ca un masaj pozitiv asupra viscerelor și organelor interne. Totul pentru a regăsi deopotrivă sănătatea și frumusețea ideală. Cu o ușoară aromă indiană…

Sursa: http://www.csid.ro


5 gânduri despre „Dansul indian – pasiune, talent și sănătate

    Aida a spus:
    septembrie 3, 2011 la 2:30 pm

    Foarte frumos blog…Stii atat de multe despre India, iar eu ador bijuteriile, imbracamintea traditionala si dansurile, eu chiar practic kathak:)

      Loredana Fîntînă a spus:
      septembrie 3, 2011 la 2:34 pm

      Multumesc Aida. Sunt pasionata de India si ma bucur sa vad ca foarte multe persoane imi impartasesc sentimentele. Daca ai cont de Facebook, te invit sa dai like la pagina blogului, o gasesti in dreapta paginii si ma poti adauga si pe mine… Loredana Fîntînă.

    Aurel a spus:
    noiembrie 20, 2011 la 6:22 pm

    Centrul Cultural Indian Tansen organizeaza cursuri de dans indian clasic stilul Bharatanatyam.
    nstructor Reena Singh
    Cursurile au loc la Colegiul Tehnic Carol I (strada Porumbacu nr 2 sector 6, Bucuresti) in fiecare Marti: ora 18, Sambata ora 14
    Pret:
    copii 15 Ron
    adulti 20 Ron

    Teodora a spus:
    aprilie 8, 2013 la 10:49 pm

    Foarte bun articol! Te felicit ! Sti foarte multe despre India si tot ce e legat de ea. Fiindca am citit articolul acesta , o sa ma apuc serios de dansat si dupa cum ai spus tu, aduce multe beneficii. Sper sa mai postezi astfel de articole , pentru a informa orice persoana pasionata de India (cum sunt si eu, normal =) ) Bravo !!!

    poiana cristian vasile a spus:
    ianuarie 31, 2016 la 5:01 pm

    Frumos dansul indian si muzica

Lasă un comentariu