Sari-ul Indian

Publicat pe Actualizat pe

Încă din cele mai vechi timpuri India este tărâmul mătăsurilor, al cașmirului și al țesăturilor fine. Cea mai veche piesă de vestimentație indiană pentru femei este sari-ul. Primul sari purtat de o femeie datează din anul 100 î. Hr., fiind foarte voluminos.

Această piesă vestimentară diferă de la o zonă a Indiei la alta, atât din punct de vedere al dimensiunii, cât și din punct de vedere al motivelor. Sari-ul este creat dintr-o bucată de pânză/mătase/bumbac/georgette de 4 până la 8 metri lungime și 1 metru și jumătate lățime.

Cum se îmbracă

A îmbrăca un sari este o artă, necesitând foarte multă îndemânare. În primul rând, pe sub sari se poartă o fustă din bumbac, croită foarte lejer care ajută la fixarea materialului pe corp.

În al doilea rând, un colț al sari-ului este introdus în fustă câțiva centimetri, apoi restul materialului se înfășoară de jur împrejurul șoldurilor și se realizează câteva pliuri (între 4 și 6) a căror margine va fi de asemenea introdusă în fustă. Apoi, materialul este trecut încă o dată în jurul corpului, iar partea rămasă se împăturește și se pune pe un umăr.

Stilurile în care poate fi purtat diferă în funcție de ocazie și de obiceiurile fiecărei zone în parte.  Tradiția indiană spune ca atunci când o femeie se căsătorește primește ca zestre 40 de sari-uri, iar după căsătorie trebuie să își mai cumpere încă atâtea.

În India, frumusețea unei femei constă într-o talie de viespe și șolduri generoase. Sari-ul este considerat vestimentația potrivită pentru a pune în valoare proporțiile feminine: accentul este pus pe talie, iar faldurile din partea  de jos măreasc din punct de vedere optic zona șlodurilor. Uneori femeile  accesorizează zona taliei cu o curea lată frumos colorată.

Sari-urile prezintă diferite motive realizate manual, fiecare având o semnificație aparte:

Elefantul este asociat cu regalitatea și puterea, fiind de asemenea și zeul învățăturii “Ganesha”. Peștele indică abundența, bogăția și fertilitatea. Papagalul denotă pasiunea. “Rudrak sha”, sămânța unui arbore care crește în regiunea Himalaya este un simbol religios important, fiind dedicat zeului Shiva.

În alegerea unui sari trebuie să se țină cont de culori, pentru că și acestea au o semnificație aparte:

Rosul este preferat pentru ținuta de nuntă pentru că aduce noroc în cuplu, fiind în acelați timp culoarea regalității. Galbenul este purtat de către mamele care au născut de curând. Albul este culoarea purtată ca doliu, fiind și culoarea hainelor preoțești.

Raportul preț calitate

Calitatea materialului din care este confecționat un sari stabilește prețul. Acesta poate costa cațiva dolari sau câteva sute/mii de dolari. Cel mai scump sari din lume este estimat la aproximativ 100.000 de dolari, iar pentru realizarea lui au fost necesare 4680 de ore de muncă.

Anunțuri

2 gânduri despre „Sari-ul Indian

  lidia a spus:
  Mai 22, 2013 la 5:55 pm

  foarte frumoasa explicatie

  Ioana Iòna a spus:
  Martie 4, 2016 la 11:02 pm

  foarte interesant si frumos!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s