Grand Trunk Road

Publicat pe Actualizat pe

Daca vremea este caniculara, o excursie la nord de Delhi ti-ar putea prinde bine. Grand Trunk Road trece prin Haryana, un stat mic care primeste surplusul de populatie din Delhi ( in special in districul Gurgaon) si care are cea mai rapida crestere economica dintre toate statele Indiei. Isi imparte capitala, Chandigarh, special construita de Le Corbusier, cu vecinul sau Punjab, a carui granita vestica intalneste Pakistanul. Nealteratele orase Patiala si Amritsar se afla de-o parte si de alta a peisajului luxuriant al Punjabului alcatuit din ogoare de grau.

Daca iesi cu masina din Delhi, o sa urmezi unul dintre cele mai vestite drumuri antice din lume. Se intinde pe 2000 km, de-a curmezisul subcontinentului, de la muntosul Peshawar, aflat la granita Pakistan-Afghanistan, pana la Kolkata, in golful Bengal. In Punjab, o sa vezi pe marginea lui mormintele musulmanilor si sikhilor; pe ruta Delhi-Agra o sa vezi borne kilometrice; pe tronsonul de la est de Varanasi, poti sa te opresti sa vizitezi uluitorul mormant al lui Sher Shah Sur.

Comertul a cunoscut aceasta cale cel putin din secolul al IV-lea i.Hr., cand se numea Uttar Path (marele drum). Imparatul Mauryan Ashoka a realizat pavajul de piatra, cu turnurile de paza si cateva dintre stalpii edictelor sale; unele portiuni s-au pastrat, alaturi de autostrada actuala.

Sher Shah Sur a efectuat cea mai ampla lucrare de intretinere, a construit seraiuri (hoteluri medievale) – unul s-a pastrat in Sirhind, langa Chandigarh – si a tocmit in ele iscoade care sa-i raporteze nemultumirile. Mogulii i-au adaugat fantani, britanicii i-au adaugat asfaltul si numele din prezent. Astazi, National Highway 1 din India (NH1) este poreclita „G.T. Road”. Camioane, autoturisme, care cu boi, biciclete si vaci se folosesc impreuna de acest mare drum.

Sursa: India by National Geographic

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s