Legenda Cameliei

Publicat pe Actualizat pe

Deși nu are legătură cu tema blogului, am decis să vă fac cunoscută legenda cameliei, pentru că azi sărbătorim Floriile. Mulți nu știu că numele Camelia provine de la o floare și cu această ocazie doresc să îi urez mamei mele La Mulți Ani, să fie sănătoasă și frumoasă ca o zi de primăvară și ca floarea al cărei nume îl reprezintă.

Legenda Cameliei

În Japonia, camelia, numită „Tsubaki”, este cunoscută drept floarea care aduce primăvara. Într-o legendă japoneză, se povestește despre un tufiș cu flori de camelie care umbla prin noapte în grădina unui samurai din Matsue. Plimbările acestea stranii și neliniștitoare au devenit atât de frecvente încât stăpânul grădinii a poruncit ca acest tufiș să fie tăiat. Când lucrul acesta a avut loc, un șuvoi de sânge a țășnit din trunchiul retezat al cameliei.

O altă legendă spune că trăia o dată o fiică de împărat deosebit de frumoasă, dar deosebit de singură, pe nume Camelia. Pentru a-și umple timpul, aceasta își petrecea majoritatea timpului vorbind cu florile și învățase limbajul acestora. În împărăția peste care domnea tatăl fetei trăia un balaur care obișnuia să mănânce toate fetele în vârstă de 14 ani. Cu cât se apropia mai mult fata de vârsta de 14 ani, cu atât era mai bine păzită și cu atât erau părinții ei mai îngrijorați. Cu toate că o păzeau cei mai iscusiți ostași, la ora 12 noaptea când fata împlinea 14 ani, balaurul reușește să intre în castel, în turnul unde fusese închisă și să o răpească, urmând să o ducă departe și să o mănânce. În drum spre locul unde locuia balaurul, Camelia implora florile de pe pajiștile înflorite peste care trece să o transforme într-o floare și să o salveze. Florile îi ascultă voia și o transformă într-o floare roz deosebit de fină, pe care balaurul o scapă din gheare și care cum atinge solul prinde rădăcini, dând naștere la noi flori de cele mai variate culori și forme. Această floare urma să se numească Camelia.

Camelia în romane

În romanul „Dama cu camelii”, de Alexandre Dumas, eroina Marguerite, numită și „Dama cu camelii”, îl mustra pe un necunoscut curtezan pentru faptul că îi adusese un buchet de flori foarte parfumat. Alergică la mirosul puternic al florilor, Marguerite prefera să păstreze în preajma ei un buchet cu camelii cu un parfum discret, pentru a evita crizele de tuse. În acest roman, dar și în alte opere literare se afirmă că florile de camelie nu ar avea un miros aparte.

O carte contemporană cu „Dama cu camelii”, „Fabulele florilor”, scrisă de Alcott, pornește de la aceeași premiză, a florilor de camelie lipsite de parfum. Protagonista, Imperia, o frumusețe venețiană măritată cu contele Stennio, găsește că mariajul este un lucru plictisitor. Exasperat de răceala ei sufletească, contele îi spune: „Ești asemenea florii de camelie adusă de iezuiți din Orient. Frumoasă, dar fără parfumul iubirii.” Atunci când, în cele din urmă, contele Stennio își părăsește soția, Imperia conștientizează pierderea suferită spunând: „Nici o femeie nu poate trăi fără dragoste, însă o floare se poate deschide fără parfum.”

Parfumul cameliei

De fapt, faimoasa floare are un parfum pur, serafic, delicat, foarte apreciat de cunoscători. Printre cele peste 100 de varietăți de camelie sălbatică, numai șapte sunt cu adevărat recunoscute pentru aroma dulce asemănătoare prunelor. În Ikebana, arta japoneză a aranjamentului floral, artistul Choka Adachi a fost printre primii interesați de parfumul cameliei. Atunci când o varietate de camelie cu o aromă foarte puternică a fost descoperită în 1968 de către domnul Ohta, din orașul sud-japonez Kumamoto, Adachi a denumit-o „Nioi-fubuki”, adică „Vijelia parfumată”. Caracterizată printr-un conținut mare de linalol, substanța de bază a parfumurilor florale, acest tip de camelie are un parfum dulce, proaspăt, asemănător cu „Kohshi” (Violetul parfumat), o altă varietate de camelie, descoperită la un interval scurt de timp după „Nioi-fubuki”, în insula Izu Ohshima.
Parfumul acestei flori este asemănător cu cel al rododendronului, dar extrem de subtil. În concluzie, nu este deloc surpinzătoare legenda conform căreia cameliile ar fi total lipsite de parfum. În limbajul secret al florilor, camelia reprezintă admirație, perfecțiune, noroc.

Etimologia numelui Camelia

Numele de Camelia vine din latină, însemnând enoriaș. Prin prisma etimologiei și a legendei florii, o persoană cu numele de Camelia este independentă, puternică, norocoasă și de obicei reușește în tot ceea ce își propune. Numele de Camelia sugerează ambiție și perseverență

Reclame

22 de gânduri despre „Legenda Cameliei

  Camelia a spus:
  iulie 4, 2011 la 2:34 pm

  am dat o cautare pe Google pentru ca vroiam sa gasesc o fotografie cu o floare de camelie… si surpriza, am dat peste blogul tau… nici nu stii cat pot sa iti multumesc, de mult vroiam sa aflu asemenea povesti despre numele meu… Incatata sa te cunosc si se pare ca port acelasi nume ca si mama ta, Camelia.
  Frumos blog!

  Ana Camelia a spus:
  martie 16, 2012 la 3:36 pm

  Frumos, multumim, Camelia

   Loredana Fîntînă a spus:
   martie 17, 2012 la 11:41 am

   Cu drag Camelia 🙂

    camelia a spus:
    martie 25, 2012 la 6:16 pm

    iti multumesc pentru aceast blog,chiar vroiam sa citesc ceva despre provenienta numelui meu .
    cu drag Camelia

    Loredana Fîntînă a spus:
    martie 28, 2012 la 12:43 am

    cu drag! 🙂

  Moge Sultenica a spus:
  martie 25, 2012 la 4:12 pm

  am ramas impresionata …!!! foarte frumos !! intradevar ..unii nu stiu de existenta florii camelia! inka nimeni nu mi-a spus la Multi Ani de Florii!

  TOTO a spus:
  aprilie 8, 2012 la 10:10 am

  Cata informatie dom’le! 🙂

  Camelia a spus:
  decembrie 30, 2012 la 9:04 am

  frumos nu stiam ca la camelia numele meu provine de la o floare cand o vecina mia zis la multi ani de florii

  Camelia a spus:
  decembrie 30, 2012 la 9:06 am

  asa e ca tine Moge Sultenica

  camelia a spus:
  ianuarie 31, 2013 la 12:31 am

  Si eu port acelasi nume-Camelia_i-miplac mult culorile alb,rosu,roz,sunt nascuta in luna martie cind stiu ca infloresc aceste flori adorabile,m-a atras dintotdeauna cultura indiana-si misterul iar firea mea este destul de sensibila-se spune ca de multe ori numele ne caracterizeaza.Ma bucur ca am gasit blogul tau si i-ti multumesc pentru ca am avut ocazia sa las acest comentariu.

  camelia a spus:
  aprilie 14, 2013 la 7:56 pm

  si eu port accest nume cu drag ma numesc camelia e ce-mai frum floare intradevar are un parfum deosebit :*:*::*:

  Enache Rodi a spus:
  iunie 30, 2013 la 12:12 pm

  Buna ziua
  din wikipedia „>>>>Botanistul iezuit din Austria Georg Joseph Kamel (cu numele latin Gregorius Josephus Camellus) a introdus această plantă din Filipine în Europa, și în onoarea sa a fost denumită „camelia”. „

  Camelia a spus:
  august 9, 2013 la 2:24 pm

  Foarte dragut am aflat atitea lucruri noi despre numele meu sunt socata,le multumesc parintilor ca miau dat asa un nume de frumos!!!

  Ghiea Camelia a spus:
  aprilie 13, 2014 la 10:31 am

  multumesc pentru momentele minunate citind articolul tau !

  camelia a spus:
  februarie 7, 2015 la 5:43 pm

  frumoasa povestea,chiar nu stiam ce semnifica numele meu,doar ca provine de la flori si atit. Multam de informatii .

  Camelia Gina a spus:
  aprilie 5, 2015 la 8:39 pm

  multumesc si euuuuu ! Azi, de Florii, am aflat atatea despre floarea al carei nume il port… !

  maria a spus:
  iulie 20, 2016 la 7:54 pm

  Stiam numele de floare CAMELIA….Nora mea se numeste Camelia si intotdeauna o felicit de florii, sarbatoarea crestina a florilor dar nu stiam ca are o legenda.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s