Hijra, povestea celui de-al treilea sex

Publicat pe Actualizat pe

Cei mai mulţi dintre noi percep ca firească împărţirea oamenilor în bărbaţi şi femei, fără a ne gândi la posibilitatea să existe un al treilea sex. Chiar şi cei care ştiu câte ceva despre persoanele transsexuale tind, uneori, să se gândească la acestea raportându-i la unul dintre cele două sexe. Puţini se gândesc, însă, mai departe de biologie. Astfel, chiar dacă genele stabilesc sexul unui făt, în funcţie de cromozomii XX sau XY, identitatea sexuală depinde de mai mulţi factori, biologia fiind doar unul dintre aceştia. Societatea este un element la fel de important, iar nu toate comunităţile de pe Terra consideră că există doar două identităţi sexuale.

În istoria omenirii, mai multe culturi au acceptat existenţa celui de-al treilea sex. Triburile de indieni din America de Nord recunoşteau existenţa a ceea ce ei numeau Două-Spirite, persoana care cuprinde atât spiritul unui bărbat, cât şi cel al unei femei. Popoarele din Polinezia recunosc, de asemenea, existenţa celui de-al treilea sex. Acelaşi lucru se întâmplă în Oman, iar în Indonezia, pe insula Sulawesi, populaţia de etnie Bugis recunoaşte existenţa a 3 sexe (femeie, bărbat, intersex) şi a nu mai puţin de 5 identităţi sexuale!

Cea mai mare şi cea mai cunoscută populaţie recunoscută ca fiind cel de-al treilea sex se găseşte în India, Pakistan şi Bangladesh şi poartă numele de hijra.

Ce sunt hijra?

În Asia de Sud, îndeosebi în subcontinentul indian, trăiesc un milion de hijra, membri ai celui de-al treilea sex. Recunoscuţi ca fiind nici bărbaţi, nici femei, hijra au un rol special în cadrul societăţii indiene.

Hijra se nasc bărbaţi, unii fiind hermafrodiţi sau persoane intersexuale (organele sexuale externe diferind de cele interne), dar identitatea lor sexuală este feminină. Mulţi adulţi hijra aleg să treacă printr-o operaţie de castrare, ce are o specială însemnătate religioasă.

Hijra poartă îmbrăcăminte femeiască, mai ales sariuri, se machiază, îşi lasă părul lung, îşi pensează părul facial, se împodobesc cu bijuterii şi adoptă mişcări efeminate. Cântă şi dansează în cadrul unor ceremonii speciale numite badhai, ce au loc cu ocazia nunţilor şi a naşterilor. Se crede că au fost înzestraţi de către zei cu puteri speciale ce le permit să sporească fertilitatea şi prosperitatea cuplurilor şi nou-născuţilor. Capacitatea de a le dărui altora ceea ce ei nu au – puterea de a crea o nouă viaţă – este principalul motiv pentru care hijra sunt respectaţi şi temuţi.

Hijra nu sunt travestiţi şi nici bărbaţi efeminaţi cu înclinări homosexuale, ci manifestă o identitate sexuală distinctă.

Sursa și articolul complet aici: http://www.descopera.ro/cultura/8121306-hijra-povestea-celui-de-al-treilea-sex

Anunțuri

2 gânduri despre „Hijra, povestea celui de-al treilea sex

  laura a spus:
  Aprilie 19, 2011 la 8:43 pm

  foarte interesant articolul. putea fi si mai lung, pe mine nu m-ar fi deranjat :).

   Loredana Fîntînă a spus:
   Aprilie 19, 2011 la 9:30 pm

   Ma bucur ca iti place articolul, varianta lunga si mai explicita se gaseste pe site-ul postat la final. 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s