Serbarea șnurului prieteniei

Publicat pe Actualizat pe

Serbarea șnurului de prietenie (rakhi), una din cele mai importante sărbători din nordul Indiei, are loc în seara cu Lună plină, când oamenii, indiferent de sex, vârstă sau categorie socială, leagă la încheietura mâinii drepte a celor din jur un șnur colorat și împodobit cu ornamente, asemănătoare mărțișorului românesc. (Sărbători Sezoniere din IndiaAmita Bhose, editura Cununi de Stele). Rakhi Purnima este, de asemenea celebră prin numele de „Raksha Bandhan”. Purnima Rakhi este cu adevărat o zi de rugăciuni şi slujbe. Cuvântul Raksha semnifică protecţie.

Originea Rakhi Purnima

Raksha Bandhan are un fundal istoric. Aproximativ în anul 3000 î.Hr., arienii au intrat în India prin nord-vest, unde s-au și stabilit. Ei și-au adus obiceiurile și au sărbătorit Raksha Bandhan. Arienii celebrau în mod tradițional „Yajna” (ceremonia de sacrificiu), înainte de un război pentru a invoca binecuvântarea lui Dumnezeu, cerând protecţie şi securitate. Înainte ca bărbații să plece pe câmpul de luptă, femeile legau la încheietura mâinii lor un fir uns sacru sau o amuletă. Aceasta este originea obiceiului Raksha Bandhan.

Semnificațiile sărbătorii Purnima Rakhi

În primul rând, festivalul a fost celebrat în nordul şi vestul Indiei, dar s-a răspândit în fiecare colţ al ţării. Este numit „Avani Avittam” în sudul Indiei, fiind o zi importantă pentru brahmani. În această zi, ei își fac o baie sfântă în timp ce cântă mantre vedice.
În nordul Indiei, Rakhi Purnima este, de asemenea, cunoscută sub numele de „Kajri Purnima” sau „Kajri Navami”. În această zi, grâu sau orz este semănat şi Zeița Bhagwati este venerată.

 

Ziua fraților și surorilor

În această zi, femeile hinduse se adună, joacă diferite jocuri, cântă, dansează, mănâncă şi se bucură, punând kumkum tilak pe frunțile fiecăreia, ca simbol al norocului. Rakhi este mult mai cunoscută sub numele de ziua fraților și a surorilor care își arată dragostea şi afecţiunea. Surorile leagă fire colorate la încheietura mâinii fraților lor. Fraţii ca răspuns promit la rândul lor, să-și protejeze surorile şi să le dea cadouri. Valoarea acestor daruri nu se cântărește în bogăţie materială, ea este simbolică.

Anunțuri

2 gânduri despre „Serbarea șnurului prieteniei

  carmen musat coman a spus:
  Martie 1, 2011 la 8:50 am

  Să zicem ca prima fraza e din Sarbatori sezoniere din India, de Amita Bhose, ca sursa.

   Loredana Fîntînă a spus:
   Martie 1, 2011 la 11:20 am

   Da, multumesc pentru atentionare, am notat si sursa respectivei fraze. Imi cer scuze pentru gafa, Amita Bhose merita citata si de accea am folosit ca parte introductiva a articolului meu, ceea ce Didi a scris despre aceasta sarbatoare a prieteniei.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s