Țara multelor credințe – Budismul

Publicat pe

În India sunt doar opt milioane de budiști, totuși, aici este leagănul lui Buddha (Cel Trezit). Datele convenționale privind viața lui Buddha sunt 563-483 î. Hr., dar cercetările recente sugerează 450-350 î. Hr. sau chiar mai târziu. Prinț de casta kshatriya, Buddha a trăit în Lumbini, astăzi în Nepal. La vârsta de aproape 30 de ani a început să-și pună întrebări despre scopul austerității și ascetismului hindus, a renunțat la viața sa plină de privilegii și a plecat de acasă. Cinci ani mai târziu, Buddha a atins bodhi (iluminarea), după ce a meditat sub un ficus (bodhi), la Bodh Gaya.

Oferind mai mult o privire lăuntrică decât revelație divină, Budhha și-a început lucrarea misionară, care va dura toată viața sa, cu predica „Punând în mișcare Roata Legii”, ținută la Sarnath. În ea prezintă problema covârșitoare a vieții – dorința – și soluția sa, Calea de Mijloc (moderația) și dharma (credința așa cum este văzută în adevărata natură a lumii, natura umană, și desăvârșirea spirituală). Acestea, împreună cu sangha (monahismul pentru bărbați și femei), pot conduce la țintă: nirvana.

În replică la inaccesibilitatea hinduismului, Buddha a predicat o filosofie simplă, rațională, în limba vorbită. Dogma sa a fost populară mai ales printre negustorii care, împreună cu suveranii de la Ashoka Maurya la cei din dinastia Gupta au patronat construcția primelor clădiri solide din piatră (stupas) și sculptura, cele mai multe situate la marginea drumurilor comerciale. Discipolii au intemeiat mănăstirile (sanghas), unele dintre ele însoțite de universități, precum cea de la Nalanda.

După moartea lui Buddha, sanghas i-au continuat învățăturile. A urmat schisma Secta Hinayana (Micul Vehicul) l-a recunoscut pe Buddha ca Marele Maestru și i-a răspândit învățăturile în Ceylon, Burma și Siam. Secta Mahayana (Marele Vehicul) l-a considerat pe Buddha un zeu și i-a răspândit învățăturile în China, Japonia, Tibet și Mongolia. Budismul a fost religia dominantă a Indiei timp de mai multe secole, dar a pierdut în fața hinduismului reformat din secolul al VII-lea și a continuat să decadă.

Astăzi, India are un grup în creștere de neobudiști, cei mai mulți fiind fermieri din Maharashtra inspirați de convertirea la budism a lui dr. Bhim Rao Ambedkar. Dharamsala este sălașul lui Dalai Lama, conducătorul budismului tibetan și liderul tibetanilor exilați.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s