Povestea lui Moș Nicolae

Publicat pe

Nu există român care să nu cunoască semnificația zilei de 6 decembrie. Atunci este Sfântul Nicolae, una dintre cele mai fericite zile pentru copiii cuminți. Este ziua în care Moș Nicolae își scutură barba pentru a aduce prima zăpadă și totodată ziua în care copiii care au fost neascultători tot anul primesc drept răsplată o nuielușă.

Se spune că în noaptea de 5 spre 6 decembrie, un moș cu barba albă, pe care nu l-a văzut nimeni niciodată, vine pe la ferestre și, după informații numai de el știute, pune în cizmulițe diferite daruri: pentru copiii cuminți, el are in desagă dulciuri, fructe și jucării, iar pentru cei năzdrăvani, o mulțime de nuielușe. Această legendă am auzit-o fiecare dintre noi în copilărie și ne amintim cu nostalgie vremurile în care ne pregăteam conștiincios ghetuțele și le lăsam la ușă sau la geam în așteptarea lui Moș Nicolae. Oricât am fi tras de pleoape să nu adormim pentru a-l vedea măcar o dată pe Moșul, acest lucru nu ne reușea, deoarece chiar în clipa în care ațipeam, el venea și lăsa darurile bine-meritate. Dimineața, mirosul dulciurilor și al primelor portocale care anunțau începutul iernii, ne îndrepta teleghidat către ghetuțe.

Cine este Moș Nicolae?

Sfântul Nicolae s-a născut în Orientul Mijlociu la 350 de mile nord de Betleem. Istoria și legendele legate de Sfântul Nicolae se întrepătrund, dar se cunoaște cu certitudine că a trăit în secolul al IV-lea, a fost cardinal de Myra (acum aflată pe teritoriul Turciei) și a fost recunoscut și onorat ca sfânt începând cu secolul al VI-lea. Îi sunt atribuite 21 de miracole, Sfântul Nicolae devenind recunoscut pentru credința, zelul și dragostea pentru semeni și în special pentru copii. Nicolae provenea dintr-o familie înstărită, iar la moartea ambilor părinți a moștenit întreaga avere, pe care s-a hotărât să o împartă oamenilor nevoiași.

De-a lungul secolelor au apărut povești legate de viața și binefacerile sale, una dintre cele mai cunoscute fiind a celor trei surori pe care Nicolae le-a ajutat să scape de tirania tatălui lor. Se spune că cele trei fete erau foarte sărace, iar tatăl lor plănuia să le vândă ca sclave pentru a se chivernisi. Plânsetele și rugămințile celor trei surori nu l-au înduplecat pe bătrânul cu suflet negru. Sfântul Nicolae a aflat despre nenorocirea ce se petrecea nu departe de locuința sa, iar noaptea, pe furiș, el a aruncat o punga plină cu galbeni în camera fetei celei mari. Cu o astfel de zestre, ea a reușit să se mărite curând. La fel s-a întâmplat și în următorii doi ani, fata mijlocie și cea mică izbutind să se așeze la casele lor cu ajutorul acestui om cu suflet nobil.

Obiceiuri din popor

Se pun crenguțe de pomi fructiferi în apă, pentru a înflori de Anul Nou, ocazie cu care se prognozează și rodul livezilor pentru anul viitor.

Sursa: www.desprecopii.ro, www.moscraciun.ro, www.parinti.ro, www.superbebe.ro

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s