La intersecția bucătăriilor

Publicat pe Actualizat pe

Uriașa dimensiune și diversitate a Indiei se reflectă în faptul că majoritatea alimentelor sunt produse în țară. Să vizitezi vasta piață angro de la marginea orașului Delhi înseamnă să fii la intersecția unei rețele comerciale alimentare ce acoperă întreaga țară. Aici ai să vezi până la 20 de soiuri de banane din sud, potocale din Himalaya subalpină, orez din Bengal și Tamil Nandu și saci întregi cu mirodenii.

 

În nord, înceacă pâinile – naan, chapatti, roti, paratha, și romali roti (pâinea batistă) subțire ca foaia de hârtie. Merg bine cu mielul ușor condimentat sau cu frigăruile de pui făcute într-un tandoor (cuptor de lut). În Rajasthan , mâncarea este chiar moderat condimentată, dar ai grijă la ardeii iuți. Carne, dhal și sabzi (legume) sunt servite cu lingura pe bucăți de pâine grunjoasă, făcută din prorumb, mei sau năut. O lingură plină de brinjal (vinete) foarte iute sau nimbru (lămâie) murat completează mâncarea.

Prin contrast, felurile de mâncare inspirate de curțile islamice de la Agra, Delhi, Lucknow și Hyderabad sunt bogate și complicate. Carnea este gătită încet, cu smântână, migdale și fructe uscate, până devine foarte moale. Legumele sunt, de asemenea, bogate, fie că sunt bame, sag (spanac), matar (mazăre) sau aloo (cartof). Chiar și mâncarea de bază dhla este dreasă cu smântână, iar pâinile sunt uneori umplute. Așadar, este esențial să ai îndeajuns orez ca să completezi masa – și să aștepți până când corpul ți se acomodează cu clima, ca să te bucuri de acest tip de ospăț. Vinul este un deliciu pentru că India are podgorii proprii, în Podișul Deccan, însă indienii preferă berea locală și apa îmbuteliată.

De-a lungul coastei, poți să te relaxezi la umbră și să mănânci creveți uriași la grătar sau pește pomfret gătit cu nucă de cocos din belșug, care ajută la echilibrarea iuțelii excesive a condimentelor. Când apune soarele în Goa, te poți bucura de un pahar de feni – sau un suc de fructe, precum mango, papaya sau pepene roșu. Alte băuturi cu care îți poți domoli setea și care se găsesc peste tot în India sunt lassi (iaurt subțire de băut) și suc de lămâie proaspătă cu apă minerală sau plată. Omniprezentul chai (ceai) este băut concentrat,cu lapte și zahăr, fiind o băutură delicioasă, înviorătoare.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s