Taj Mahal – o iubire eternă

Publicat pe Actualizat pe

Odată capitală a Imperiului Mogul (sec. XVI-XVIII), Agra se află la o oră și jumătate de mers cu trenul expres din New Delhi. Turiști din întreaga lume vizitează zona, dar nu pentru ruinele fortăreței construite de acest imperiu, ci pentru a vedea cu ochii lor Taj Mahal-ul. El este cel mai faimos monument din India, magnific templu ce amintește lumii o bogată civilizație. Taj Mahal-ul este cu adevărat cel mai bine păstrat monument-mormânt din lume. Poetul englez Edwin Arnold îl descria ca fiind „nu un monument de arhitectură, ci dragostea unui împărat încrustată în piatră.” Este amplasat pe malul râului Yamuna, care servea ca mijloc de apărare a Fortăreței de la Agra, centru al Imperiului Mogul până la mutarea capitalei la Delhi în 1637.

Povestea construirii

Taj Mahal-ul a fost construit de al cincilea împărat mogul, Shah Jahan, în memoria celei de-a doua soții Mumtaz Mahal, prințesa persană musulmană. Împărăteasa a murit după nașterea celui de-al 14-lea copil. Înainte de ultima suflare Mumtaz l-a rugat pe împărat patru lucruri: să-i construiască un mormânt, să se recăsătorească, sa-și iubească fiii și să-i viziteze mormântul la aniversare. Șahul a pierdut la decesul soției sale nu numai o consoartă, ci și un abil și inteligent sfetnic politic. Așa a jurat că va construi un edificiu funerar mareț și fără egal în lume.

Construcția Taj Mahal-ului a demarat în 1631 și a durat 22 de ani. Se spune că 20 de mii de oameni ar fi fost trimiși să muncească acolo. Materialele erau aduse din întreaga Indie și din alte zone ale Asiei cu ajutorul unei „flote” ce număra 1000 de elefanți. Proiectat de arhitectul iranian Ustad Isa, Taj Mahal-ul a devenit „simbolul dragostei eterne”. Clădirea „răsare” din peisajul roșcat, așezată fiind pe o terasă de marmură albă care pune în evidență uriașul dom și cele patru minarete. Ansamblul închide în interior o grădină deosebit de frumoasă cu fântâni arteziene iar aleea principală, care pornește de la intrarea impozantă, este străjuită de arbori ornamentali.

Complexul mai cuprinde în afară de palatul propriu zis și o moschee. Aparent s-ar putea spune că sunt de fapt două moschei, însă una dintre clădiri este construită doar pentru simetrie, întregul complex fiind construit simetric. Înăuntrul domului se află sicriul împărătesei încrustat cu pietre prețioase. Singurul obiect asimetric din interiorul domului este sicriul împăratului care a fost construit alături de cel a reginei, 35 de ani mai târziu. Aceeași marmură este întâlnită și în camera mortuară, care prezintă sculpturi cu modele florale.

Aspecte ce se ascund de ochii vizitatorilor

Poarta principală se aseamănă unui văl, pe care femeile Indiei îl poartă în noaptea nunții. Culorile ansamblului se schimbă de la oră la oră și de la anotimp la anotimp așa încât Taj Mahal-ul și mormântul pe care îl găzduiește nu sunt niciodată la fel. Ca o bijuterie strălucește Taj-ul în lumina lunii, captată de nenumăratele pietre prețioase încrustate în marmură. La răsărit întreg ansamblul pare roz, iar seara alb-gălbui. Schimbarea culorilor se spune că este simbolul stării de spirit a femeilor. Clădirea este situată într-un decor natural și comunică cu exteriorul printr-o poartă înaltă și masivă, care este simbolul clar al intrării în paradis.

Legenda vorbește

Potrivit legendei, Shah Jahan a intenționat să construiască pentru el însuși un monument similar, dar că acesta ar fi urmat să fie construit din marmură neagră pe malul celălalt al râului Yamuna. Soarta, însă, i-a fost potrivnică: fiul său, Aurangzeb, s-a autoproclamat rege în anul 1658 și l-a menținut în captivitate în fortul de la Agra timp de nouă ani.

Rabindranath Tagore obișnuia să spună despre Taj Mahal că este „o lacrimă pe obrazul timpului”.

Anunțuri

6 gânduri despre „Taj Mahal – o iubire eternă

  Roxana a spus:
  Octombrie 31, 2010 la 3:27 pm

  Foarte frumos :X

  Oana a spus:
  Ianuarie 5, 2011 la 12:27 pm

  Frumos.

  Karmina a spus:
  Ianuarie 29, 2011 la 9:18 pm

  Oare in ziua de azi ce barbat mai face un palat in memoria sotiei?

  Mona a spus:
  Aprilie 20, 2011 la 5:52 pm

  Superb 🙂

  cristina a spus:
  Mai 8, 2011 la 10:02 pm

  super..chiar am citit o carte care se numea „taj mahal-o iubire eterna”…foarte frumos tot ce vad si citesc aici.imi doresc ca macar o data in viata sa ajung si eu in india.:)

   Loredana Fîntînă a spus:
   Mai 8, 2011 la 10:08 pm

   Ma bucur ca impartim aceasi pasiune Cristina. Daca ai cont de Facebook, te astept si pe pagina oficiala a blogului. (dai click pe prima poza din dreapta paginii) 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s