Comportamentul vizitatorului în India

Publicat pe Actualizat pe

Locuitorii Indiei sunt atât de politicoși și atât de dornici să-și facă vizitatorii să se simtă bine încât e ușor să nu-ți dai seama că îi jignești, mai ales în zonele mai tradiționale, rurale. Pentru a te ajuta să-ți arăți respectul pentru diversele obiceiuri, iată câteva sfaturi.

La templu

Când vizitezi un loc religios – templu, gurudwara sau moschee – descalță-te. Într-o moschee, trebuie să ai capul, brațele și picioarele acoperite. Ai grijă să nu interferezi cu niciun ritual în desfășurare; de pildă, la o ceremonie puja (slujbă) într-un templu, e important să nu stai între zeitate și credincios. De asemenea, respectă sfințenia clădirii și toate interdicțiile de a fotografia, de a filma înăuntru și de a nu purta obiecte de piele; astfel de lucruri le poți lăsa în vestiarele cu cheie sau la un paznic. Mâna și piciorul stâng sunt considerate necurate. Concentrează-te să folosești doar mâna dreaptă când atingi vreun obiect sfânt, când arăți către ceva și, bineînțeles, când mănânci – asta s-ar putea să-ți ceară puțin exercițiu, dar merită efortul.

Salutul la sosire si la plecare

Când te întâlnești cu o persoană, strângerea de mână nu-i obligatorie și, în situații mai tradiționale, o asemenea atingere nici nu e așteptată. În schimb, adu-ți mâinile cu palmele lipite la nivelul pieptului, apleacă-te puțin și spune namaste (vezi articolul https://inlovedindia.wordpress.com/2010/09/29/namaste/) la sosire și la plecare.

La cumpărături

Când faci cumpărături în piețele și în magazinele pentru turiști, se așteaptă de la tine să te târguiești. Negocierea face parte din distracție, dar nu e nici pe jumătate la fel de agresivă ca în Orientul Îndepărtat. În alte părți, de regulă, prețurile sunt fixe.

În mijloacele de transport

Transporturile locale au acum, în mare parte, prețuri fixe pentru drumurile scurte făcute cu ricșele sau cu taxiurile. Dar pentru cele mai lungi – de o jumătate de zi, de pildă – sunt negociabile. Vorbește despre ruta pe care vrei s-o urmezi și stabilește un preț înainte să pornești la drum și plătește la sfârșit, adăugând un bacșiș pentru bunele servicii – acceptă ideea ca un străin va plăti mai mult ca un localnic.

Pe stradă

Cu siguranță vei întâlni cerșetori. Soluția nu este să le dai, obligatoriu, de pomană, căci s-ar putea ca ajutorul tău să nu rămână la cerșetor și, de asemenea, să încurajezi astfel fenomenul, mai ales printre copii. Dacă simți că trebuie să le dai ceva, atunci fă-o astfel încât să poți părăsi locul fără să fii luat pe sus de mulțime.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s