Într-o mânăstire din Himalaya – Mircea Eliade

Publicat pe Actualizat pe

Invitat să locuiască în casa profesorului său Dasgupta, doctorandul în filozofie Mircea Eliade se îndrăgostește precipitat de fiica acestuia, Maitreyi, dragoste împărtășită și greu de ascuns. Drama generată de această idilă fierbinte, opusă tradiției matrimoniale indiene (dramă devenită și subiect al romanului Maitreyi), îl împinge pe tânărul Eliade la izolare într-o mănăstire himalayană. Rod al acestei perioade de dificilă recuperare sufletească, Într-o mănăstire din Himalaya este cartea unei experiențe existențiale, în care relatarea despre peisajul exterior reprezintă, de fapt, o căutată evadare din „peisajul” interior, pustiit de iubirea ratată, regretată și iremediabil pierdută.

Hardwar, orașul pelerinagiilor

Eliade este atras la Hardwar, unul din orașele sfinte ale hindușilor, de sărbătoarea religioasă Kumbh-Mela, ținută o dată la 12 ani, când credincioși din toate colțurile Indiei fac pelerinaje de zile și săptămâni, pentru a se îmbăia spre purificare în apele sinuoase ale Gangelui. Ceremonia scăldatului colectiv are pentru „europeanul” și „creștinul” Eliade o simplicitate biblică: „Afluența credincioșilor pe chei e pitorească; ei vin cu familii, cu copii și slugi, unii după alții scăldându-se în dhoti albe (costumul național indian, folosit mai ales în Bengal), înghițind o gură de apă, rostind formulele sacre și afundându-se în fluviu până peste cap. Apele Gangelui spală toate păcatele.”

În preajma renumitului templu Daksheswara, Eliade se oprește nu pentru a-i descrie silueta, fastul arhitectonic sau vecinătățile pitorești, ci pentru a relata patetica legendă care-i prilejuiește numele și construcția: „Marele zeu Shiva era căsătorit cu fiica lui Daksha, pe nume Sati. Într-o zi Daksha împlinește o foarte mare jertfă, la care invită pe toți zeii, mari și mici, uitând însă să cheme și pe Shiva. Neascultând sfaturile soțului ei Shiva, Sati se duce la jertfire, dar e cuprinsă de o atât de puternică furie la greșeala părintelui său, încât, acolo pe malul Gangelui, e înghițită de însuși focul mâniei ei și e prefăcută în cenușă.”

Rishikesh

Bazarul din Rishikesh îi șochează privirea cu cele mai bizare curiozități ale Asiei: „Bazarul e nespus de pitoresc diminețile, când ermiții în robe galbene și portocalii se coboară să-și ia baia. Pretutindeni se găsesc maimuțe, pe streșini, pe terase, pe străzi. Un om îmbrăcat în roșu și spoit cu cenușă pe față, cu semnele sectei shivaiste pe frunte, poartă un templu cu el, un mandir, acoperit cu pânză roșie. Altul stă pe o terasă cu ochii înfipți în soare. Sunt mulți naga, asceți goi, care își acoperă trupul cu cenușă și-și lasă părul să crească plete.”

Viața ermiților în Swarga-Ashram

Eliade relatează traiul de zi cu zi din sihăstria Swarga-Ashram și ne dezvăluie ritualul mesei și al curățeniei: „ermiții mănâncă cu degetele, ca orice indian, fără să vorbească, uzând numai de mâna dreaptă, căci hrana e ofrandă zeilor din trup, și masa e mai degrabă un ritual. Mâna stângă o reazămă de pământ, și e socotit o gravă impolitețe, în toată India, dacă un oaspete atinge ceva cu mâna stângă în timpul mesei. Nu există norod mai curat decât indienii. Baia zilnică e considerată nu necesară, ci indispensabilă.”

Leproșii…

Mircea Eliade se va întrece pe sine în episodul privitor la leproși, de o violență avangardistă: „Din umbra dealului se coboară convoi neverosimil de zdrențe, cârje și răni. Dar dacă te văd rezistând, încep a-și arăta plăgile, ispitindu-ți omenia și scârba. Plăgi de coșmar, roz-albe, argintii, sclipitoare în soare…”

Reclame

Un gând despre „Într-o mânăstire din Himalaya – Mircea Eliade

    AndreeaP a spus:
    noiembrie 2, 2010 la 1:51 pm

    Foarte,foarte interesante articolele :X:X:X

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s