Sărbători sezoniere din India

Publicat pe Actualizat pe

Sărbători sezoniere din India este o carte scrisă de Amita Bhose, ce se găsește la editura Cununi de Stele. Acest studiu oferă datele esențiale despre sărbătorile religioase hinduse, atât pentru cele ce țin de scripturi cât și pentru cele populare, care se desfășoară în cursul anului în partea răsăriteană a Indiei, îndeosebi în Bengal. Festivalul carului, ritualurile agrare practicate în cinstea lui Indra –  zeul ploii, evocarea zeiței norocului, serbarea zeiței-mamă sunt doar câteva din sărbătorile religioase pe care autoarea le-a schițat pentru a realiza o imagine de ansamblu a ritualisticii indiene.

Datele despre sistemul astronomic tradițional, obiceiurile zilnice și sărbătorile perene întregesc acest tablou al sărbătorilor indiene oferit nouă de Amita Bhose, care din dragoste pentru opera lui Eminescu, a renunțat la tot în India – avere, familie – pentru a trăi și muri în România. (http://amitabhose.net)

Pentru a vă incita o să prezint sărbătoarea mea preferată din această carte. Restul vă las să descoperiți singuri.

Rakhi-purnima: Serbarea șnurului de prietenie (rakhi), una din cele mai importante sărbători din nordul Indiei, are loc în seara cu Lună plină, când oamenii, indiferent de sex, vârstă sau categorie socială, leagă la încheietura mâinii drepte a celor din jur un șnur colorat și împodobit cu ornamente, asemănătoare mărțișorului românesc. (http://edituracununidestele.ro)

Reclame

Un gând despre „Sărbători sezoniere din India

    porancea maria a spus:
    aprilie 2, 2011 la 9:18 pm

    mie imi place tare mul ji as vrea sa ma casatoresc in stil indian

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s