O carte bună

Publicat pe Actualizat pe

Literatura indiană – scrisă de indieni și nonindieni – este un festin fără de sfârșit de jurnale intime, ficțiuni romantice, reportaje despre fapte diverse și proză de aur. Și fluxul e neîntrerupt: texte necunoscute sunt continuu redescoperite și republicate. E ușor să găsești ceva de citit pe toate gusturile. Mai mult, orașele mari din India au librării bine aprovizionate, cu prețuri mult mai mici decât în Vest.

Mahabharata este un poem epic ce povestește războiul civil dintre războinicii pandava, conduși de Arjuna. Într-o scriere ulterioară, Bhagavad Gita, Krishna vorbește cu Arjuna despre lupta oamenilor pentru dragoste, iubire și mântuire. Cealaltă mare epopee este Ramayana, în care bunul rege-zeu Rama, ajutat de neamurile maimuței și ursului, își salvează soția, Sita, din ghearele lui Ravana, regele-demon cu mai multe capete din Sri Lanka. Străvechile Puranas includ cunoscutele povești ale încarnării lui Vishnu în energica ființă umană, Krishna. Poeziile timpurii și religioase clasice pot fi citite în traduceri complete, bine realizate. Interesante sunt edițiile Penguin ale lui The Kural, de Tiruvalluvar, scriitorul din Tamil sau poemele lirice sanscrite despre Bhartrihari și Bilhana.

Primele scrieri

Vestul a aflat prima oară despre India din relatările scrise. Jurnalele și scrierile de călătorie, ca și scrisorile primilor călători au alcătuit până de curând baza cunoașterii celor din Veste despre India. Imaginile despre această țară au devenit familiare abia când echipa unchi-nepot a lui Thomas și William Daniells a început să-și publice seria de lucrări despre India în Londra, în anii 1970.

O bună metodă pentru a face cunoștință cu scrierile istorice este aceea de a citi o antologie. A Literary Companion – India, întocmită de Bruce Palling, include mărturiile despre India ale călătorului chinez budist Fa Hsien, ale episcopului din secolul al XIX-lea Herber din Calcutta și ale romanicerului englez din secolul al XX-lea Evelyn Waugh.

Este de-a dreptul surprinzător cât de mulți oameni din afara Indiei au scris despre ea – romancierul american Mark Twain, umoristul Edward Lear, poetul W. H. Auden, fotograful Sir Cecil Beaton, exploratorul Sir Richard Burton, romancierul E. M. Foster și sa nu-l uităm pe Mircea Eliade.

Reclame

5 gânduri despre „O carte bună

  Nume a spus:
  octombrie 11, 2010 la 6:08 pm

  mda! buna treaba! serios! dar te rog sa imi recomanzi ceva de citit din literatura indiana. ceva care sa poata fi citit dupa o zi de lucru, sa nu fie plictisitor, ba din contra, captivant si evident fara krashnisme. ok? se poate?

   inlovedindia a spus:
   octombrie 11, 2010 la 6:45 pm

   Acum depinde ce doresti: literatura veche sau noua. Eu iti pot recomanda Eminescu si India – Amita Bhose, se gaseste la editura Cununi de stele, Moarte la curtea Rajahului – Shivani Singh (acestea sunt in romana), White Tiger – Aravind Adiga, a castigat premiul British Man Booker in 2008, The Autobiography of an Unknown Indian – Nirad Chaudhuri, Gitanjali – Rabindranath Tagore. Acum depinde si de preferintele tale si din pacate foarte putine sunt traduse in romana.

  Crys a spus:
  decembrie 2, 2010 la 12:13 am

  Ma poate ajuta si pe mine cineva sa ajung an india ?

  Adrian Octavian Bratu a spus:
  decembrie 3, 2011 la 12:19 pm

  Buna ziua!
  Se pare ca este un loc unde pot spune: Vreau sa invat hindi! Nu stiu de ce, nu stiu cum am sa o fac, dar stiu ca vreau si ca voi reusi. 🙂 Poti sa imi dai un prim sfat?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s