Moneda indiană

Posted on Updated on

Moneda națională este rupia indiană (INR), care este abreviată Rs. Cuvântul rupie vine din sanscritul rupyakam, însemnând monedă de argint. O rupie are 100 de paise. Unui turist îi prinde bine să aibă mereu la el bancnote de 10 și de 50 de rupii pentru bacșișuri.

Numărarea lor – și numărătoarea, în general, în India – este mai complicată. 100.000 poartă numele de un lakh, iar 10 milioane, un crore. Astfel, o mulțime de 200.000 de persoane participând la o importantă puja (slujbă) la un templu va fi exprimată, simplu, ca 2 lakhs, iar populația Rajastanului nu va fi de 56 de milioane, ci de 5,6 crores.

În prezent, India și-a schimbat simbolul pentru moneda sa națională. Noul simbol este o combinație între litera R din alfabetul roman și echivalenta sa din alfabetul hindus. Guvernul indian speră pe acestă cale că noul simbol al rupiei va deveni în scurt timp la fel de celebru precum simbolurile care desemnează dolarul american și moneda euro. Corespondenții și analiștii politici cred că alegerea noului simbol reflectă ambiția Indiei de a fi văzută drept o putere mondiala.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

WordPress.com Logo

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Log Out / Schimbă )

Twitter picture

Comentezi folosind contul tău Twitter. Log Out / Schimbă )

Facebook photo

Comentezi folosind contul tău Facebook. Log Out / Schimbă )

Google+ photo

Comentezi folosind contul tău Google+. Log Out / Schimbă )

Connecting to %s